De foodies onder ons beleven deze week niet alleen de drukste maar ook belangrijkste tijd van het jaar, als het om opdrachten en betaalde samenwerkingen gaat. Merken en bedrijven weten dat creators en foodbloggers in december een piek beleven aan traffic en bezoekers, want iedereen is op zoek naar inspiratie voor de Feestdagen!
Dat biedt kansen om samen te werken en om volgers te bereiken met recepten, tips en feestelijke inspiratie. De ene briefing na de andere volgt, het is druk, hectisch en alles moet op tijd afgerond worden.
En hoewel er ontzettend veel kansen liggen, loop je als creator tegelijkertijd de kans dat je minder betrouwbaar bent voor je volgers. Want hoe geloofwaardig jouw content overkomt, wordt bepaald door de mate waarin een merk controle heeft over jouw creativiteit.
Afgelopen september gaf ik een lezing over influencer marketing aan de Erasmus Universiteit. Een van de papers die studenten moesten lezen ter voorbereiding ging over de authenticiteit en geloofwaardigheid van bloggers en influencers, wanneer ze met merken of bedrijven samenwerken. Hierover zijn afgelopen jaar een aantal onderzoeken naar gedaan (allemaal te droog en analytisch om hier te delen) met een focus op brand control en credibility bij influencers.
Op het moment dat je betaalde samenwerkingen hebt met merken om content te maken die op jouw eigen online kanalen gedeeld wordt, dan is het vertrouwen van volgers in die content altijd minder. Dat is in principe niet erg, want jouw volgers zijn consumenten en in het algemeen bewust van wanneer iets reclame is of niet. Daarnaast ben je als influencer verplicht om te voldoen aan de regels van de reclamecode. En dus gaan er bij consumenten ‘alarmbellen’ rinkelen op het moment dat de hashtag ad, adv of samenwerking erbij staat, of als je aangeeft dat het gaat om een betaalde partnerschap.
Dat jouw content als minder geloofwaardig overkomt, betekent niet dat jij als creator of influencer minder betrouwbaar bent voor je volgers. Dat is allemaal afhankelijk van hoe je deze samenwerkingen deelt met je online community en of jij jouw volgers meeneemt in jouw proces van samenwerkingen.
In die zin duurt eerlijkheid en transparantie het langst: vertel je volgers waar je mee bezig bent, neem ze mee in wat je doet en laat ook zien dat dit de manier is waarop jij jouw online kanalen kunt onderhouden en jouw volgers nóg meer kan inspireren.
Anderzijds, waar bij jou ‘alarmbellen’ zouden moeten gaan rinkelen is wanneer een merk met een briefing komt die eerder op een filmscript lijkt dan de richtlijnen van een campagne.
Het is belangrijk dat een merk je voldoende ruimte geeft om je eigen creativiteit los te laten op de content die je gaat maken. Zij mogen er op vertrouwen dat jij hun boodschap zo goed mogelijk weet te vertalen in content die in de eerste plaats bij jouw past en die ook jouw doelgroep aanspreekt. Zo heb je tenslotte jouw bereik weten op te bouwen, nietwaar?
Dus liever een briefing met doelstellingen, de insteek van een campagne en handige (hash)tags dan een strakke script waarin bijna story voor story, post voor post wordt aangegeven wat je moet doen en vertellen.
Het komt nog steeds vaak voor dat een merk de touwtjes graag in handen heeft en strenge richtlijnen geeft. Ga vooral het gesprek met het merk of bureau aan, onderbouw je gedachten en bied oplossingen aan! Op die manier zorg je niet alleen voor begrip, maar zal een merk of bureau ook zien dat jij betrokken bent en je graag inzet voor succesvolle resultaten. Maar bovenal dat jij jouw werk als creator serieus neemt!
Copyright 2023 · Wies Jozefien · Privacyverklaring · Cookie statement