Hi, ik ben...

Wies Jozefien

Leuk je te ontmoeten! Die brede glimlach, die krijg ik als ik denk aan lekker eten en drinken, gezellig tafelen en als ik de heerlijke content van foodies op mijn scherm voorbij zie komen.

Ik ben in Nederland geboren en in Portugal opgegroeid, waar koken en eten mij met de paplepel is ingegoten. Net als ondernemen!

Ik kom uit een ondernemersgezin waar dromen, denken en vooral doen dagelijks onderwerpen van gesprek zijn. Ik ben opgegroeid met de gedachte dat kansen niet uit de lucht komen vallen en dat je zelf in staat bent om die te creëren. En ook met de mentaliteit van ‘hou je taai’, ‘doorzetten’ en ‘dat je succesvol bent als je goed geld verdient’. 

Wies Jozefien, business coach

Van de wereld ontdekken...

Op mijn 17de verruilde ik het pure Portugese platteland voor het ambitieuze en gedreven Nederland. Klaar om de wereld te verkennen! Eigenwijs als wat ik was – en nog steeds ben – ben ik datgene gaan doen wat ik leuk vond, in de overtuiging dat zolang je zelf in beweging blijft, je omgeving ook meebeweegt en je weer nieuwe ontdekkingen doet. Zo ervaar ik het koken ook altijd! 

Omdat ik geen idee had wat ik moest gaan studeren volgde ik mijn liefde voor het mediterrane en ging Spaanse Taal & Cultuur aan de Universiteit in Utrecht studeren. Met daarbij allerlei vakken in interculturele communicatie, antropologie en een verblijf van 6 maanden in Chili, Zuid-Amerika, waar de dagen niet alleen door verder gebracht met studeren maar ook met het eten van avocado’s, het proeven van pisco en het grillen van de beste asado’s. Mijn master in erfgoed management volgde ik in Zuid-Spanje, waar ik 2 jaar heb gewoond en waar mijn eerste stappen in de wereld van marketing & communicatie zijn gezet. Ook leerde ik hier olijven pekelen, wilde kruiden plukken en eindeloos tapas eten!

Find something you’re passionate about and keep tremendously interested in it.

Julia Child

...naar een eigen bedrijf!

Dat vond ik mega interessant! Ik werkte bij verschillende bedrijven in de reiswereld en in 2015 begon ik mijn eerste onderneming: een reisbureau, gericht op boutique hotels en farmhouses in Portugal. Boordevol verhalen, mooie routes en lekkerste restaurant tips. Nog steeds ga ik het liefst naar mijn favoriete plek aan de westkust om verse vis te eten.  Ik leerde mezelf van alles wat ik nog meer wilde weten over online marketing, communicatie, en het liep al snel goed. Klanten bleven terugkomen en ik bouwde een netwerk op van bijzondere plekken.

Inmiddels woonde ik weer in Nederland, samen met mijn vriend in het bruisende Rotterdam wat op dat moment was uitgegroeid tot een foodie hotspot. Naast mijn eigen bedrijf werkte ik parttime bij een kookwinkel en daarna voor andere bedrijven. Zowel strategisch als in de uitvoering van hun marketing & communicatie plannen: van hotel en vereniging tot aan wijnstreek en pr- en communicatiebureau gespecialiseerd in food & drinks.

Dat is een tijd goed gegaan, zowel mijn eigen bedrijf, het parttime in loondienst werken, vrijwilligerswerk en al mijn andere plannen, dromen en projecten.

Het te veel leuk vinden en te veel tegelijk willen, was tegelijk een leuke uitdaging als een grote vijand. Ik wilde alles wat ik deed zo goed mogelijk doen, legde de lat zo gigantisch hoog voor mezelf, dat het onmogelijk werd om altijd 100% voor alles te gaan. Ik wilde keuzes maken en mij beter gaan focussen. Daarbij omarmde ik een nieuw motto ‘Don’t let perfect be the enemy of good’.

In 2019 besloot ik dat het roer om moest, dat ik beter voor mezelf wilde zorgen. Als ik minder ga koken is dat een teken dat er iets niet klopt. Ik wilde mijn leven zo inrichten dat mijn onderneming daar een onderdeel van is, maar dat mijn vrijheid en plezier niet ten koste zou gaan van het ondernemen. En ook waarbij er weer volop de ruimte zou zijn om te koken en – wie weet – ooit mijn eigen kookboek uitbrengen.

In dit proces – en nog steeds – ben ik mezelf een paar keer goed tegen gekomen. Tegelijk werd het beeld van het leven wat ik wilde leiden steeds duidelijker, en kon ik een plan uitstippelen. Stap voor stap, zonder te hard van stapel lopen en zonder alles tegelijk te willen doen. 

Ik ben naar mezelf gaan kijken, naar mijn ruim 10 jaar werkervaring en de dingen waar ik het meeste plezier en energie uithaal. De antwoorden op ‘Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?’ werden kraakhelder.

Eten heeft iets magisch!

Als ondernemer, zie ik overal kansen en ook de manier om doelen te bereiken. Ik heb al snel een strategie of oplossing voor ogen, een eigenschap die weer goed matcht met mijn kennis van sales, marketing, communicatie en public relations.

En ik ben ook een foodie. Eten heeft iets magisch, het brengt mensen bij elkaar, het overbrugt verschillen en zorgt dat je zintuigen geprikkeld worden. Ik kan intens ontspannen en genieten van koken en gezellig tafelen. 

Ik kwam erachter dat ik geluk dicht bij mezelf kon vinden, door mensen te helpen die net zo’n passie voor food delen. Tijdens mijn werk als PR adviseur kriebelde het al. Ik merkte dat veel foodies kansen lieten liggen om hun online kanalen en onderneming te laten groeien. En dat ik ze kon helpen om hun talent en waarde met vertrouwen en overtuiging over te brengen, zodat ze hun grootse ambities waar kunnen maken.

Voor ik het wist kwam ik in contact met gelijkgestemde ondernemers en ontmoette ik de leukste klanten!

Wies Jozefien

Wie mij een
beetje kent, weet dat ik...

Coach voor creators en foodies

Kookboeken lees voor het slapengaan.

Droom van een tuin met een orangerie, kippen en mediterrane kruiden.

Sinds we ons droomhuis in Friesland hebben gekocht, staan de eerste plantjes al in de grond.

sincerely-media-Agr1YTrzYPI-unsplash
Wies Jozefien, talent manager, creator coach

Zomerdagen het liefste op het strand doorbreng.

Een zomer zonder strand is voor mij geen zomer. En een zomer zonder hittegolf eigenlijk ook niet.

En eindeloos kan praten over Portugal!

emre-RuqOeMvPlzQ-unsplash

En nu jij!
Ik ben benieuwd naar je verhaal, naar wat je drijfveren zijn en ik kijk er naar uit om kennis met je te maken.