De creativiteit van creators bij betaalde samenwerkingen.

Social media tips voor foodies, Olive, talent management

De creativiteit van creators bij betaalde samenwerkingen.

De foodies onder ons beleven deze week niet alleen de drukste maar ook belangrijkste tijd van het jaar, als het om opdrachten en betaalde samenwerkingen gaat. Merken en bedrijven weten dat creators en foodbloggers in december een piek beleven aan traffic en bezoekers, want iedereen is op zoek naar inspiratie voor de Feestdagen!

Dat biedt kansen om samen te werken en om volgers te bereiken met recepten, tips en feestelijke inspiratie. De ene briefing na de andere volgt, het is druk, hectisch en alles moet op tijd afgerond worden.

En hoewel er ontzettend veel kansen liggen, loop je als creator tegelijkertijd de kans dat je minder betrouwbaar bent voor je volgers. Want hoe geloofwaardig jouw content overkomt, wordt bepaald door de mate waarin een merk controle heeft over jouw creativiteit.

De invloed van betaalde samenwerkingen

Afgelopen september gaf ik een lezing over influencer marketing aan de Erasmus Universiteit. Een van de papers die studenten moesten lezen ter voorbereiding ging over de authenticiteit en geloofwaardigheid van bloggers en influencers, wanneer ze met merken of bedrijven samenwerken. Hierover zijn afgelopen jaar een aantal onderzoeken naar gedaan (allemaal te droog en analytisch om hier te delen) met een focus op brand control en credibility bij influencers.

Op het moment dat je betaalde samenwerkingen hebt met merken om content te maken die op jouw eigen online kanalen gedeeld wordt, dan is het vertrouwen van volgers in die content altijd minder. Dat is in principe niet erg, want jouw volgers zijn consumenten en in het algemeen bewust van wanneer iets reclame is of niet. Daarnaast ben je als influencer verplicht om te voldoen aan de regels van de reclamecode. En dus gaan er bij consumenten ‘alarmbellen’ rinkelen op het moment dat de hashtag ad, adv of samenwerking erbij staat, of als je aangeeft dat het gaat om een betaalde partnerschap. 

Dat jouw content als minder geloofwaardig overkomt, betekent niet dat jij als creator of influencer minder betrouwbaar bent voor je volgers. Dat is allemaal afhankelijk van hoe je deze samenwerkingen deelt met je online community en of jij jouw volgers meeneemt in jouw proces van samenwerkingen. 

In die zin duurt eerlijkheid en transparantie het langst: vertel je volgers waar je mee bezig bent, neem ze mee in wat je doet en laat ook zien dat dit de manier is waarop jij jouw online kanalen kunt onderhouden en jouw volgers nóg meer kan inspireren.

Control over creativity

Anderzijds, waar bij jou ‘alarmbellen’ zouden moeten gaan rinkelen is wanneer een merk met een briefing komt die eerder op een filmscript lijkt dan de richtlijnen van een campagne.

Het is belangrijk dat een merk je voldoende ruimte geeft om je eigen creativiteit los te laten op de content die je gaat maken. Zij mogen er op vertrouwen dat jij hun boodschap zo goed mogelijk weet te vertalen in content die in de eerste plaats bij jouw past en die ook jouw doelgroep aanspreekt. Zo heb je tenslotte jouw bereik weten op te bouwen, nietwaar?

Dus liever een briefing met doelstellingen, de insteek van een campagne en handige (hash)tags dan een strakke script waarin bijna story voor story, post voor post wordt aangegeven wat je moet doen en vertellen.

Het komt nog steeds vaak voor dat een merk de touwtjes graag in handen heeft en strenge richtlijnen geeft. Ga vooral het gesprek met het merk of bureau aan, onderbouw je gedachten en bied oplossingen aan! Op die manier zorg je niet alleen voor begrip, maar zal een merk of bureau ook zien dat jij betrokken bent en je graag inzet voor succesvolle resultaten. Maar bovenal dat jij jouw werk als creator serieus neemt! 

Clubhouse app: wat is het en hoe werkt het?

Clubhouse app, Olive, Wies van der Sluis

Clubhouse app: wat is het en hoe werkt het?

To club, or not to club? De timing van de lancering van Clubhouse kon niet beter. Nu het fysiek ontmoeten van nieuwe mensen niet erg makkelijk wordt gemaakt, is Clubhouse de nieuwste social media app en hét antwoord op online netwerken. Voorlopig geen spontane ontmoetingen in de kroeg of een dansje in de je favoriete club. Maar wel een nieuwe online netwerkplek.

In deze blog lees je alles over de Clubhouse app: wat is het? Hoe werkt het? En, het aller belangrijkste, wat kun je ermee?

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een social media app die op dit moment (februari 2021) alleen nog beschikbaar is voor iPhone gebruikers. Het is een voice-based platform: je kunt luisteren naar gesprekken in een “room”, een eigen “club” beginnen of simpelweg aanschuiven en alleen luisteren. Het is alsof je deelneemt aan een podcast en dat maakt het erg interactief. Je kunt vragen stellen, spreker zijn en je netwerk uitbreiden.

Omdat het voice-based is, wordt het “picture perfect” van andere social media kanalen links gelaten en licht de focus op iets zo puurs en oprechts als je eigen stem. De focus van Clubhouse ligt dus op de inhoud, de emotie van een stem en het leggen van nieuwe contact. Dus wát iemand zegt en hóe iemand dat zegt.

Bij Clubhouse gaat om de inhoud, de emotie van een stem en het uitbreiden van je netwerk.

Hoe werkt Clubhouse?

Op dit moment is Clubhouse alleen nog beschikbaar voor iPhone gebruikers. Je kunt het downloaden via de App Store

Om toegang te krijgen moet je een invite van iemand krijgen. Heb je nog geen invite ontvangen, dan is het handig om alvast de app downloaden en je gebruikersnaam reserveren. Iedere nieuwe gebruiker kan 2 invites weggeven en omdat het aantal deelnemers in Nederland en wereldwijd snel groeit, is de groot dat iemand in je omgeving al toegang heeft en je een invite kan sturen.

Beginnen met de Clubhouse app

Hoe je Clubhouse gebruikt, is helemaal aan jou. Je kunt het zowel zakelijk als privé inzetten. Vanuit zakelijk oogpunt kun je heel goed B2B contacten leggen maar er zijn ook zeker kansen om consumenten te bereiken.

Als je de Clubhouse app opent kom je in de Hallway, dat is de startpagina. Afhankelijk van wie je volgt, vind je hier een overzicht aan Rooms en Clubs waar je in kunt stappen. Hier kun je luisteren naar gesprekken of er aan deelnemen.

Je kunt ook zelf een Room beginnen, geeft het een onderwerp en een omschrijving, deel het met je vrienden (via Whatsapp bijvoorbeeld) en go with the flow. De mensen die jouw volgen, krijgen vanzelf een melding in Clubhouse dat jij een Room hebt geopend.

Het beginscherm

Als je Clubhouse app opent zie je rechtsboven in je scherm 4 icoontjes:

Een envelopje

Hier vind je de invites die je zelf kunt uitdelen.

Een kalender

Hier vind je Rooms die gepland staan verdeeld in 3 categorieën: 

  • Upcoming for you: rooms door gebruikers die je volgt
  • My events: rooms die je zelf organiseert
  • All upcoming: alle (ja alle) rooms. Deze optie kan behoorlijk overwhelming zijn!

Een belletje

Hier vind je alle updates van nieuwe gebruikers uit je netwerk nieuwe volgers, nieuwe rooms, etc;

Jouw profielfoto

Dat is, als je die al toegevoegd hebt. Als je hierop klikt kom je op jouw profiel.a

Clubhouse app, hallway, Olive Communication

Een profiel inrichten in de Clubhouse app

Nadat je een invite hebt ontvangen voor de Clubhouse app, is de eerste stap het invullen van je profiel. Deze is namelijk helemaal leeg als je begint. Zolang je die leeg laat, dan ben je minder goed vindbaar en weten andere gebruikers niet wie je bent. Zie het als jouw Clubhouse visitekaartje!

Clubhouse app profiel Olive

Een paar tips voor het inrichten van je profiel:

Foto

Voeg een foto van jezelf toe. Het is tenslotte een sociaal medium waar je connecties maakt met mensen!

De eerst regels

Zorg dat de eerste twee regels kort en krachtig zijn. Belangrijk is om te bedenken of je alleen in het Nederlands wil netwerken of ook in het Engels. De eerste regel is namelijk zichtbaar in de zoekfunctie, dus als je deze regel in het Nederlands zet, dan ben je minder goed vindbaar voor Engelstaligen.

Zakelijk én persoonlijk

Daarna kun je helemaal losgaan met jezelf introduceren. Maak er combinatie van zakelijk en persoonlijk. Het is tenslotte een sociaal medium, waarbij het om mensen draait.

Lijstjes

Maak lijstjes met of zonder emoji’s, dat leest makkelijk en maakt je profiel gelijk persoonlijker. Bijvoorbeeld met je passies, kennis of hobby’s.

Locatie

Deel je locatie, wie weet kom je stadgenoten tegen waar je mee zou kunnen samenwerken.

Socials

Helemaal onderaan kun je je Instagram en/of Twitter account toevoegen!

Waar kun je Clubhouse voor gebruiken?

Clubhouse kun je dus gebruiken voor het luisteren naar gesprekken en het deelnemen eraan. Je kunt dus passief luisteren naar een interessant onderwerp. Is het niet wat je zoekt, dan kun je altijd “zachtjes” de room verlaten door op de V vingers met “leave quietly” te klikken.

Wil je naast luisteren, ook deelnemen aan het gesprek, steek je je hand op, door op het icoontje rechtsonder in het scherm te klikken. De moderator van de room ontvangt dan een notificatie dat je wil deelnemen en – als hij of zij het goedkeurt – wordt je toegevoegd als spreker.

Je kunt ook zelf een room starten over een onderwerp waar je graag over praat en netwerkt. Of omdat je een bepaalde vraag hebt. Dat is misschien wel het meest waardevolle aan Clubhouse: dat je in contact kunt komen met potentiële afnemers van je diensten en/of producten. En dat je in contact kunt komen met potentiële samenwerkingen met andere ondernemers.

Hoe vind je relevante rooms?

Er zijn verschillende opties om op Clubhouse een toffe of interessante room te vinden. Hier volgen een paar handige tips.

  • Ga mensen volgen die je interessant lijken, met een profiel die je aanspreekt of expertise waar je iets over zou willen weten. Als je op het profiel van die persoon klikt vind je rechtsboven de button “Follow”, dat is stap 1. Daarna verschijnt er gelijk een belletje naast deze button. Als je het belletje aantikt ontvang je een melding als deze persoon deelneemt in een room of eentje zelf start. Is het allemaal niet interessant, dan zet je het belletje weer uit en/of ontvolg je deze persoon.
  • Via de kalender in Clubhouse. Rechtsboven je scherm, tussen het envelopje en het belletje in vind je een kalender. Als je daarop klikt krijg je een overzicht van de rooms die gepland staan door mensen of Clubs die jij volgt . Door op het belletje rechts te klikken, ontvang je een melding wanneer de room begint.
  • Door een specifieke Club te volgen, ontvang je een melding wanneer een nieuwe room gepland of gestart wordt. Deze rooms vind je ook terug in je kalender.

Te veel meldingen? Die kun je ook uitzetten door naar je profiel te gaan, op het tandwieltje te klikken en door de frequentie van meldingen aan te passen. Want ik kan het mij zo voorstellen dat als je genoeg mensen gaat volgen, je de hele dag door meldingen ontvangt van nieuwe rooms.

Clubhouse app rooms Olive

Zijn er ook nadelen?

Tot nu toe ben ik erg enthousiast over Clubhouse. Dit komt door de mogelijkheid om naar inspirerende sprekers en verhalen te luisteren, ze vragen te kunnen stellen en een bijdrage te kunnen leveren aan gesprekken.

Wat ik nu nog een beetje onoverzichtelijk vind, is dat je niet de mogelijkheid hebt om rooms te filteren op taal. Dat betekent dat – als je ook veel internationale mensen volgt – in jouw hallway of upcoming events veel rooms uit verschillende landen verschijnen. En onder All upcoming events dus daadwerkelijk alle landen! In het Chinees, Arabisch en allerlei andere talen die ik niet kan volgen.

Zelf vind ik het erg leuk om ook deel te nemen aan rooms met internationale sprekers. Zo kom ik erachter hoe collega’s uit andere landen omgaan met social media, influencer relaties en online strategieën. Los van dat er ook erg veel interessante rooms zijn voor foodies!

In Nederland heb ik ook al een paar leuke connecties kunnen maken. Dankzij Clubhouse ben ik in een room over Online Marketing terecht gekomen met o.a. Martijn van Tongeren en Veronique Prins. Natuurlijk, als ik dat zou willen zijn dit professionals die ik ook rechtstreeks had kunnen benaderen via hun socials of website. Door Clubhouse was deze ontmoeting en interactie een leuke en spontane verrassing.

10 tips voor een influencer samenwerking

influencer samenwerking, influencer agency, Olive Communication

Het samenwerken met influencers en creators wordt steeds populairder. En dat is niet zo gek! Want een influencer of creator kan de online zichtbaarheid van een merk of bedrijf echt een boost geven. Omdat ze vanuit een passie, expertise of eigen unieke touch super toffe content kunnen maken, waarmee ze hun volgers weten te inspireren. Terwijl veel mensen bij PR aan print media denken, brengt een influencer samenwerking jouw online PR naar een hoger niveau!

Maar wat moet je weten als je als merk overweegt om influencers te benaderen? Of als je als creator of influencer meer uit je samenwerkingen wilt halen?

In deze blog deel ik 10 handige tips voor een succesvolle influencer samenwerking. Handig voor als je voor het eerst aan de slag wil met toffe collabs. Of… als je je huidige samenwerkingen goed wil aanpakken!

Set your goals!

Bedenk goed welke doelen je wil bereiken met een influencer samenwerking. Wil je extra zichtbaarheid? Wil je het vertrouwen onder je doelgroep vergroten? Wil je een nieuw product bekend maken? Bedenk van tevoren wat voor een impact je wil hebben en met wat voor soort resultaten je zou willen bereiken.

Past het bij je online strategie?

En overweeg een influencer samenwerking omdat het bij de online strategie van je merk of bedrijf past. Zie een samenwerking met een influencer dan ook als een onderdeel daarvan. Ik zeg altijd: “je winkeltje moet in ook in orde zijn, anders werkt het mooie uithangbord niet”.

De perfecte match

Voor een succesvolle influencer samenwerking is het handig om tijd en energie te investeren in de selectie van creators en content makers die bij je merk passen. Het inschakelen van een bureau kan daar super handig bij zijn! Zij kunnen voor jou onderzoeken welke influencers de beste match met je merk zijn. Daarnaast werken ze vaak al samen met een poel content makers, waardoor er snel en efficient geschakeld wordt.

Engagement rate

Beoordeel een influencer niet op het aantal volgers maar hun engagement rate. Say whut? Lees snel verder…

Hiermee bedoel ik, staar je niet blind op het aantal volgers maar beoordeel een creator of influencer vooral op op de relatie met hun volgers. Check of er op posts gereageerd wordt en of er een interactie ontstaat. Vraag om statistieken, die zijn meestal verwerkt in een mediakit, zodat je een goede inschatting kan maken van het bereik en resultaten van je samenwerking.

Plan & Planning

Bedenk van tevoren met voor soort influencers je wilt samenwerken. Er zijn namelijk macro influencers met een gigantisch bereik. Maar staar je niet blind op het aantal volgers en overweeg ook om micro influencers in te zetten. Soms kunnen 10 samenwerkingen met micro influencers betere resultaten opleveren dan een samenwerking met een macro influencer.

influencer samenwerking, influencer, creator, influencer agency, Olive Communication

Type & Timing

Kies voor een soort collab die bij de doelstellingen van jouw merk of bedrijf past. Je kunt een korte samenwerking met influencers aangaan om je zichtbaarheid een boost te geven. Of overweeg een langetermijnrelatie gaan, waarbij de influencer als het ware een ambassadeur is van jouw merk. 

Het zijn net mensen

Het klinkt bijna té vanzelfsprekend maar toch noem ik het: kies voor een persoonlijke en professionele benadering van influencers. Besef dat creators met een groot bereik soms wel dagelijks pakketjes ontvangen. Een bureau met influencer samenwerkingen als expertise kan helpen met opvallen! Een gezonde portie PR en goede netwerk skills kan je hier erg bij helpen.

Legal stuff

Vergeet niet de reclamecode social media te volgen. Als merk heb jij ook de verantwoordelijkheid om transparant naar je klanten toe te zijn!

Check je concurrentie

Vraag naar huidige en toekomstige samenwerkingen! Dan weet je gelijk of je als merk serieus wordt genomen. Niks vervelenders dan dat er vlak na jouw samenwerking, er ook een actie met de concurrentie wordt aangegaan. Geen zorgen, een creator of influencer die ook zijn of haar volgers serieus neemt en het belangrijk vindt om de betrokkenheid hoog te houden, zal dit niet zo snel doen.

Let’s have fun!

En tot slot, het allerleukste: betrek een creator of influencer bij het tot stand brengen van de samenwerking. Door mee te laten denken over het creatieve proces en door de influencer de ruimte te geven voor zijn of haar creativiteit. En… hoe lastig dan kan zijn… laat de controle over content los want een influencer weet precies wat volgers waarderen!

Dit zijn zo een paar waardevolle tips voor een succesvolle influencer samenwerking, waar je gelijk mee aan de slag kan. Heb je nog meer handige suggesties, deel ze in de comments!

Influence & Instagram: 5 tips om te groeien

influence instagram, olive communication, influencer marketing

Influence en Instagram: het klinkt een beetje vreemd. Maar wat zijn deze twee toch met elkaar verworven!  Met bijna 3,5 miljoen gebruikers per dag in 2020, is Instagram gegroeid tot een van de meest populaire social media kanalen in Nederland. Volgens Sprout Social worden er wereldwijd bijna 1 miljard gebruikers geteld and keep ‘m counting. Van celebrities, sporters, koks en zakenmensen tot je naaste vrienden en familie. Zo veel verschillende mensen gebruiken Instagram om hun verhalen en foto’s te delen! Om anderen te inspireren, om op te hoogte blijven of om in contact te komen met mensen – of merken – die ze bewonderen.

Deze omvang biedt genoeg kansen voor creatieve makers en merken om zichtbaar te zijn, hun verhaal te vertellen en te groeien in invloed op Instagram. Want Instagram draait tenslotte om inspireren, informeren en aanbevelen. We verkondigen onze passie, expertise of onze blik op de wereld. Maar met welk doel?  Omdat we we iets willen bijdragen of meegeven aan onze omgeving en de rest van de wereld. En daar ligt nou juist de kracht van een social media kanaal zoals Instagram.

Wat is jouw influence op Instagram?

Hoe kijk jij naar Instagram? Heb je het gevoel dat je er alles uit kan halen? Ben je net begonnen, of al even bezig? Hoe dan ook, als je opgemerkt wil worden en je aantal volgers wil laten groeien, gelden er een aantal spelregels. Instagram is in de kern een sociaal platform en gebruikers koesteren het om de inspiratie die ze er uit kunnen halen en het menselijk aspect. Ben je te commercieel, dan vindt het algoritme van Instagram je minder leuk.

Met deze 5 eenvoudige tips laat je je invloed op Instagram op organische manier groeien. Zo bouw je aan je – eigen persoonlijke – merk en kun je beginnen met winstgevende relaties uit Instagram halen.

1. Kies je doel

Zoals elke activiteit – privé of in je werk – is het zo fijn om een concreet doel te hebben. Voor Instagram geldt dat net zo. Wat wil je bereiken? Waar wil je over een bepaalde periode – bijvoorbeeld 3 maanden – staan? Maak je doelen concreet: hoeveel posts per week, hoeveel volgers, hoeveel interacties, noem het maar op. Het hebben van doelen geeft je richting in de stappen die je op Instagram moet nemen. Én het geeft je een extra reden om te vieren als je ze behaalt. En wie geniet er nou niet van een positieve boost?

Tip: bepaal 1 tot 3 concrete doelen.

2. Ken je niche

Oké, deze tip is misschien too obvious. Maar ik zie het nog te vaak dat ondernemers van Instagram een allegaartje maken van hun maaltijden, sportoefeningen, dagelijkse bezigheden en vakantiereisjes. Daar is niks mis mee maar als je geen celebrity bent gaat dat je geen extra – relevante – volgers opleveren. Wil je bouwen aan een eigen merk dan moet je verhaal duidelijk zijn. Waar ligt je focus? En wie is je doelgroep? Wie ga je aanspreken? En waarmee? Als je je kunt concentreren op een onderwerp, zul je snel zien dat je de potentie van Instagram veel beter gaat toepassen. Meer daarover in de volgende tips!

Tip: bepaal je hoofdonderwerp en doelgroep.

3. Consistent zijn

Influence en Instagram gaan niet vanzelf, het vraag om consistentie: in stijl, in timing, in interactie. Het is niet goed om zo af en toe wat te posten en zo af en toe te reageren. Als je wil groeien op Instagram dan heeft het social media kanaal een dagelijkse portie aandacht van je nodig. Door regelmatig een post of story te delen en door regelmatig te reageren, dan wordt je door gebruikers én door Instagram als een relevant account opgemerkt. Zo geef je aan dat je het volgen waard bent! En daarbij komt: zorg dat je visueel consistent bent. De aandacht die jij in Instagram stopt, haal je er ook weer uit.

Tip: maak tijd vrij in je agenda – 10 tot 20 minuten per dag – voor Instagram.

4. Handig met hashtags

Het vinden van inspirerende content op Instagram met hashtags is bijna net als het zoeken op trefwoorden in Google. Door relevante hashtags aan je posts toe te voegen, zijn deze zichtbaar voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp. Weet je nog niet hoe hashtags werken, dan wordt het tijd om je er een beetje in te verdiepen. Het gebruik maken van de juiste hashtags kan een groot verschil maken voor de invloed op Instagram van jouw account. Instagram biedt de ruimte voor maximaal 30 hashtags per bericht. Het succes van een Instagram account wordt niet bepaald door het aantal hashtags wat je toepast, maar de kwaliteit ervan. Maak een mix van hashtags die veel volgers hebben, die wat algemener zijn en hashtags die zich heel erg op een niche richten.

Tip: onderzoek de 5 tot 10 meest relevante hashtags voor je niche.

5. Content uit je niche

Waar haal jij je inspiratie uit? Dat is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. En het antwoord daarop is heel simpel: user-generated content. Dat wil zeggen content wat door andere gebruikers gemaakt wordt. Volg gebruikers die in dezelfde niche zitten en deel hun content. Waarom? Iedereen – oké bijna iedereen en op Instagram vrijwel iedereen – staat graag in de schijnwerpers of wordt graag gespot. Door de content van anderen te delen wordt je als merk – of als persoon- gewaardeerd. Een echte win-win strategie.

Tip: volg de top 5 tags die relevant zijn voor je niche.

Hoe groeit jouw influence op Instagram?

Met deze 5 tips kun je aan de slag met jouw Instagram account. Maar Instagram is natuurlijk veel meer dan dit. Weet je niet zo goed waar te beginnen? Ik help je graag met een quick scan van je Instagram: een persoonlijke analyse van jouw Instagram account mét handige tips en aanbevelingen.

influence instagram, influencer management, Olive Communication

Waarom influencer marketing voor het empoweren van merken?

Waarom influencer marketing, Olive Communication

Social media blijft ongekend populair en het gebruik van verschillende kanalen blijft ook elk jaar toenemen. De vraag waarom influencer marketing relevanter dan ooit is, is te verklaren door de groei en gebruik van social media in Nederland. Maar liefst 94% van de Nederlanders heeft minimaal één social media account en maakt gebruik van gemiddeld 3,44 accounts.

BRON: Ruigrok NetPanel (2019), What is happening online.

Nederlanders appen, snappen, grammen, liken en sharen wat af. Maar waarom? Om op de hoogte blijven van wat er in de omgeving gebeurt en waar ‘vrienden’ zich mee bezig houden; Om geïnspireerd te worden en om informatie in te winnen over producten. Het op de hoogte blijven is het meest kenmerkende voor Whatsapp. Terwijl iemand volgen, inspiratie opdoen en geïnformeerd worden eerder bij kanalen zoals Facebook en Instagram passen. Er zit ook een verschil in generaties. Hoe jonger, hoe meer Instagram, hoe ouder, hoe meer Facebook. Hoewel dat best wel zwart-wit is. Er zijn steeds meer oudere generaties die meerdere social media kanalen gebruiken.

BRON: Ruigrok NetPanel (2019), What is happening online.

Social media als impuls voor een merk

Ten eerste, een social mediakanaal is een goed medium om de identiteit van een merk te verspreiden. Met de juiste influencer marketing strategie, wordt de boodschap van een merk aansprekend en makkelijk te consumeren. Omdat Instagram visueel het sterkst is, kiezen merken steeds vaker voor om op dit netwerk aanwezig te zijn. Daarnaast is social media een manier om inspiratie en informatie op te doen. Instagram scoort hierin het beste. Behalve content bekijken en liken, is Instagram ook een manier om merken bewust te volgen (21% t.o.v. 15% bij Facebook en 10% bij Snapchat).

Wat opvalt bij Instagram, is dat de favoriete onderwerpen in lijn liggen met de vrije tijd besteding van gebruikers. Zoals reizen, eten en drinken, hobby’s, gezondheid en lifestyle in het algemeen. De inspiratie wordt gevoed door hun eigen vrienden – die ze echt kennen – én door personen met een groot bereik. Deze personen beschikken vaak over een specifieke passie, kennis of expertise. Het zijn creatieve makers van content dat inspireert. Het inschakelen van deze influencers wordt gezien als een van de belangrijkste vorm van digitaal adverteren. En daarmee de komende jaren alleen maar zal toenemen. De vraag is daarom niet meer waarom influencer marketing wordt ingezet, maar wanneer?


Starten met influencer marketing?

Net als bij het ouderwets adverteren, zijn doelstellingen en doelgroep bij influencer marketing net zo belangrijk. Een samenwerking aangaan met een partner die een merk begrijpt en de wereld van influencers kent, bespaart tijd en energie. Daarom kiezen veel marketeers voor een efficiënte samenwerking. Ik denk daar graag in mee!

BRON: Ruigrok NetPanel (2019), What is happening online.